måndag 19 september 2011

DANSREGLER

Westerli & co - Dansregler!!
Hämtad från www.westerli.se

Dansregler
Nedan följer lite oskrivna regler som gäller på dans, vett & etikett, sån't som alla bör känna till och som man sällan pratar om. Eftersom det är ganska stor skillnad på "regler" för Norrland och södra delen av landet så är varje sektion indelad i två, en för Norrland och en för södra delen av landet.
I denna förenklade verklighet gäller att Norrland = Hudiksvall och norrut. Det betyder att södra delen av landet börjar vid Gävle och sträcker sig till Skåne.
  • 1 dans = ?? låtar
    I Norrland:
    ... så gäller normen att man alltid dansar 2 st låtar om man bjudit upp eller blivit uppbjuden. De allra flesta nöjer sig med detta, undantag kan ibland förekomma om man dansar med någon man inte dansat med på jättelänge. Även den yngre generationen har haft svårt att ta till sig vilka regler som gäller och kan därför blanda rätt friskt med hur många låtar som gäller för en dans. Den yngre generationen brukar ju vilja vara tvärsöver och inte göra som alla andra gör... ;-)
    Trenden att dansa mer än 2 låtar med samma partner tenderar att öka så frågan är hur länge 1 dans = 2 låtar gäller i Norrland. Söderut:
    ... vill man gärna krångla till det och tycker att en dans = 4 låtar ibland... Med andra ord så är 4 låtar vanligast, men man vet aldrig och ibland nöjer de sig även de med 2 låtar och några tar gärna 6 låtar. Detta ställer till problem när man ska bjuda upp vid nästa dans, man vet inte om tjejen/killen man vill bjuda upp också är klar med sin dans eller om de ska ta en till. Praktiskt då man slipper jaga en partner flera gånger under kvällen (när man väl fått tag i den rätta), men väldigt jobbigt när man själv vill få tag i partern första gången eftersom han/hon aldrig blir klar när man själv är klar. Problem uppstår lätt när man besöker andra regioner än hemmaplan där andra regler gäller. Gör man som man är van, eller anpassar mig sig för vad som gäller dit man kommer? Reglerna för vad som gäller håller på att suddas ut då allt fler dansar långt från sin hemmaplan och olika dansmaror lockar dansare från olika regioner.
  • Damernas - herrarnas - demokratiskt
    I Norrland:
    ... finns fortfarande principen med damernas & herrarnas kvar. Det innebär att...
    Killarna bjuder upp (herrarnas dans) i 3 danser medan tjejerna står och ser vacker ut och väntar på att bli uppbjuden. Därefter följer 3 st damernas dans då tjejerna ska bjuda upp killarna som då i sin tur står och ser cool ut medan de väntar på att bli uppbjuden. Detta betyder att man inte kan sitta på rumpan och hoppas på bättre tider när det är ens egen dans, då är det bara till att bjuda upp någon så snart som möjligt innan urvalet är slut. Det är vanligt att om exempelvis en tjej sitter på damernas så får hon oftast fortsätta sitta alla herrarnas också eftersom hon väldigt klart har visat att hon inte vill dansa eller inte är intresserad av att dansa.
    Det är oftast skyltat vems dans det är och de som spelar brukar tala om det, men då är det oftast försent. Dansband är inte kända för att ha koll på vems dans det är, det brukar publiken klara bättre.
    Den yngre generationen har inte riktigt fattat denna regel heller, de bjuder ofta upp den de har lust att dansa med oavsett vad skylten säger. Så principen med damernas & herrarnas är nog också på väg att dö ut.
    Söderut:
    ... verkar detta helt främmande och ibland även skrämmande (när sörlänningar besöker Ö-viksmaran exemelvis). Där är det demokratiskt som gäller hela kvällen, alla bjuder upp alla. Det betyder att Kalle springer efter Lotta som jagar Pelle som vill dansa med Lisa som vill pinka i stället för att dansa...
    Det blir väldigt lätt kaos och virrigt, däremot är det fritt fram för alla att bjuda upp på alla danser. Tyvärr missgynnas de oerfarna, blyga & nybörjare av detta eftersom de mest står och avvaktar och väntar på att någon annan ska våga bjuda upp, och det händer väldigt sällan.
  • Nobba eller nobba inte
    I Norrland:
    ... vet alla att man inte nobbar alls!
    Om man inte vet om detta - då vet man i alla fall det nu. Frågan är då, får man nobba? Jo, visst får man nobba för det finns ingen nobba-domare som slänger ut dig från dansgolvet om du nobbar. Däremot går det väldigt fort att få dåligt rykte om man nobbar utan anledning vilket ofta slutar med att du själv inte blir uppbjuden eller att du blir nobbad enbart för att du är en nobbare.
    Det finns däremot undantag då det är OK att nobba och i vissa fall så är det dessutom bra att nobba och gärna på ett tydligt sätt:
    1. Om den som bjuder upp är berusad. Då är det OK att lämna din partner på golvet mitt i en låt. Det är till och med bra att lämna din partner mitt i låten för detta ser många andra. De fattar då att du lämnat din partner av en bra anledning, så när de blir uppbjuden av samma person kan de säga nej direkt och behöver inte göra samma misstag.
    2. Om din partner uppför sig illa mot dig genom att till exempel tafsa eller hålla händer på fel ställen eller på annat sätt är otrevlig mot dig. Du behöver inte stå ut med vad som helst bara för att du är på dans. Även om dansen kan vara intim och mycket nära så ger det ingen människa rätt att tafsa eller hålla på fel sätt.
    3. När du blivit uppbjuden av samma person flera gånger samma kväll kan du säga "nej tack, jag vill dansa med andra också". Vad som är flera gånger på en kväll beror nog på vem du frågar. Men jag tycker nog att 5 gånger kan vara lite väl mycket.
    4. Blir du uppbjuden på "din" dans så får du säga nej. Du kanske vill vila, dricka vatten, gå på toaletten eller göra något annat. Det är däremot inte så vanligt att säga nej på sin egen dans.
    Söderut:
    ... nobbas det både lite nu och lite då av blandade människor och blandade anledningar. En del säger att det är bokade, andra väntar på någon, vissa ska på toaletten, somliga vill vila och en del vill helt enkelt inte dansa med just den som bjuder upp. Då säger de lärde & vetande att man inte ska ta det personligt, vilket kan vara lättare sagt än gjort. Återigen är principen i Norrland bättre för oerfarna, nybörjare & blyga medan principen i söder uppskattas av rutinerade rävar som inte vill slösa tid & energi på någon de ändå inte har lust att dansa med.
  • Allmänt...
    ... så gäller följande (Norrland & söderut):
    Kramas, mysa och vara nära är OK men tafsar gör man inte. Händerna ska hållas i styr.
    Alkohol verkar vara helt oacceptabelt på en del dansställen medan det har blivit mer OK på andra ställen.
    Det smartaste är att undvika alkohol innan dansen, väl på plats märker man hur de andra gör och vilken kultur som gäller på stället.
    Om det inte serveras alkohol alls på dansen är det väldigt ovanligt att dansa berusad (ett undantag är Ölandsveckan).
    På de flesta vanliga ungdomsdanserna serveras det inte alkohol.
    Åldersgränsen är oftast satt till 15 år.

Startsida
Dans
» Dansregler
» Att dansa
» Pardanser
» Ö-viksmaran
» Danshormonet

Vesterli & Co | Tel: 073-831 83 63 | E-post: odd@vesterli.se

//Dansgalningen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar